Nepoznati Zagreb

31.12.2010., petak

Bajbaj stara, dobro nam došla nova!

Jedan vrhunac praznika je već nekoliko dana iza nas, drugi je neposredno pred nama ... Kako to već priliči, današnji dan je dušu dao za retrospektive i prisjećanja na godinu koja je na izmaku ... to možete napraviti brzinom munje, kroz 3650 fotki, kao već vam poznati foto/video majstor CeeDee u svom brzometnom filmiću (koji nije za one osjetljive na brzinu!) ...



... ili pak kao moj foto kolega GP-Zagrebancije koji je ovu godinu sažeo u samo 12 fotografija (vidi OVDJE) !

Nadam se da vam je ova, sad već stara, godina donijela puno toga dobroga i da će vam novonadolazeća godina biti još bolja, veselija i uspješnija!

A ja vam tom prigodom poklanjam prigodni novogodišnji troslikni čušpajz!


Zagrebački novogodišnji turizam na Zrinjevcu, 29.12.2010. Snimio: Vanja


Slaveći Novu godinu s mislima na tople krajeve ... Izlog "Generalturista" u Ilici, 29.12.2010. Snimio: Vanja


Maksimir noću, 29.12.2010. Snimio: Vanja

I za kraj: budite kreativni u Novoj godini, možda ne baš kao ekipa koja je konstruirala stroj na ovom spotu (pogledajte OVDJE kako je spot nastao), ali ipak, na bilo koji način koji vam odgovara!




- 09:56 - Komentari (7) - Isprintaj - #

30.12.2010., četvrtak

Da li biste vjerovali javnom bilježniku sa crvenom natpisnom pločom?
















Sve fotke snimio Vanja.

Jučer sam u postu pričao o jednoj ulici (Tratinskoj) i jednoj boji (žutoj), ali više struka i djelatnosti, a danas širim priču na čitav grad i na tri boje, crnu, bijelu i (zlatno)žutu, ali spominjem tek jednu djelatnost. Da li ste već primjetili kako svi javni bilježnici imaju natpisne ploče samo u tri boje: crnoj, bijeloj i žutoj/zlatnoj? Taj vrlo službeni "colour code" potječe, siguran sam, od službenih natpisnih ploča državnih i gradskih službi koje su standardizirano crne sa zlatnožutim slovima. A javni bilježnici, iako nisu državni službenici, žele, pretpostavljam barem, da ih se percipira kao produžetak državnih službi, vrlo ozbiljan "servis" za obavljanje vrlo ozbiljnih poslova. Premda nisam pravnik pretpostavljam da status javnih bilježnika nije ništa drugačiji nego recimo liječnika sa privatnom praksom, ovlaštenih arhitekata ili pak sudskih vještaka: potrebno je adekvatno obrazovanje, stručni ispit i vjerojatno dopusnica državnih službi da se smiju baviti svojom praksom ... Neke struke nemaju neku određenu boju (možete li se, recimo, dosjetiti neke boje koja bi se mogla asocirati uz arhitekte?), druge su već određenije (liječnici i zubari su najčešće vezani uz bjelinu njihovih odora, pekari također, dimnjačari su crni, vrtlari zeleni), a nepisano pravilo javnih bilježnika (i pravnika općenito) se očito vezalo uz strogu crno-bijelo-zlatnu boju ... recimo, crno odijelo, bijela košulja i zlatan sat, kao vizualna asocijacija? wink

No, neke struke se već polako odmiču od tih cehovskih obilježja, recimo na samo 300 metara udaljenosti u Sesvetama (Gotovčeva ulica) možete zapaziti čak tri šarena natpisa za zubare: zeleni, plavi i ljubičasti - i to još ganirana sa simpatičnim crtežima zubiju (jedan se čak smiješi)!


Snimio: Vanja

Zamislite si sad da negdje u gradu postoji javni bilježnik čiji bi natpis recimo bio napisan crvenom bojom na žutoj podlozi ... ili možda narančastom na zelenoj? Nakon ulaza bi vas dočekalo veliko svijetlo predsoblje sa namještajem od ratana (za razliku od tipičnih stolica tipa čekaonica ili, u skupljoj verziji, kožnih garnitura) i laganom salsom, afričkom ili reggae muzikom. Na stoliću bi uz uobičajene časopise o automobilima i modi stajao i National Geographic, Geo, a možda bi se u kutu našla i poneka polica sa kojom knjigom poezije, putopisnom literaturom i obavezno nekoliko stripova i par knjiga za najmlađe (možda čak i kutija sa papirima i komplet drvenih bojica?). Uz tako opremljen ured bi odlično pristajala i nasmiješena tajnica i ljubazan javni bilježnik (ili bilježnica wink). E da, sasvim sam zaboravio: ako bi ured bio na nekom od viših katova, vrlo dobro bi se tu uklopila i sunčana terasa sa dosta zelenila i nekoliko bambusovih stolica te automat za kavu.

Mislim da bih kod takvog javnog bilježnika svratio sa veseljem pa bih lakše pregrmio i plaćanje ne tako simboličnih pristojbi ... ;o)
- 09:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

29.12.2010., srijeda

Što simbolizira žuta boja?

Drage moje i dragi moji, što biste vi rekli, što simbolizira žuta boja? Kakve vam asocijacije padaju na pamet kad pomislite na žutu boju? Pomislite li možda tad na vulkanizera, majostora tetovaže, postolara ili zavarivača?


Iako većina salona za tetoviranje i vulkanizera ima natpise crne boje koji vjerojatno simboliziraju tintu za tetoviranje i auto gume, ovi ovdje su ipak odabrali žutu boju. Snimio: Vanja

Meni osobno je prva asocijacija sunce ... i zaista, dosta solarija nose imena vezana uz sunce ili imaju žute reklame. Zatim, slijedeća asocijacija bi bila žito ... i nije čudo da većina pekara nosi zlatnožute natpise (a i firma "Prehrana" je na odlična način iskoristila sunce kao osnovu svog amblema koji bi, pretpostavljam, trebao podsjećati na hranu). Zatim, slijedeća asocijacija mi je pošta - ne znam otkuda potječe to poštansko "žutilo", no činjenica je da je u većini zemalja simbol pošte žute boje (u prvi čas se mogu jedino sjetiti Mađarske gdje su sandučići crveni) - možda dolazi od zlatnožute mjedene poštanske trublje?.

Šetajući jednog dana Tratinskom ulicom na dijelu između "Cibone" i Badalićeve ulice primjetio sam kako je većina natpisa tamošnjih trgovina i firmi žute boje ... ta je boja tamo ujedinila banku i salon za tetoviranje, zavarivače i proizvođače cipela, trafiku i trgovinu elektroničkih komponenti. Bilo bi zanimljivo znati zašto su svi oni odabrali baš žutu boju za obilježavanje svoje djelatnosti - vjerojatno radi uočljivosti, no možda su u njoj vidjeli i nešto više? Sve u svemu, takvim odabirom se pod žutim kišobranom našao vrlo zanimljiv tematski čušpajz! wink

A za vas koji ne prolazite često tom ulicom, evo i još nekoliko fotografskih dokaza!


Za pekarsku industriju je žuta boja logičan izbor. Snimio: Vanja


Ovdje je žuta boja vjerojatno samo zbog uočljivosti. Snimio: Vanja


Uočljivost ili asocijacija na cigarete? Snimio: Vanja


Tradicionalna boja Raiffeisen banaka u svim zemljama je žuta - porijeklo mi je nepoznato. Snimio: Vanja


Pljusak iskara kod varenja je također žute boje. Snimio: Vanja


Hm, žuto i elektronika ... jedina veza koju vidim ovaj čas je ta da se većina elektronike danas proizvodi u Kini, "žutoj" naciji. wink Snimio: Vanja


Eto nam i žute trgovine cipelama, urara i kemijske čistionice ... Snimio: Vanja


A okolica "Cibone" nudi i "žutu" auto praonicu i butik (dolje desno u uglu)! Snimio: Vanja
- 13:34 - Komentari (11) - Isprintaj - #

27.12.2010., ponedjeljak

Ako su im stanovi kao reklama ...


Avenija Dubrava, snimljeno u kolovozu 2010. Snimio: Vanja
- 23:19 - Komentari (6) - Isprintaj - #

26.12.2010., nedjelja

Brestovac: Zimski pohod

Danas sam bio sa ženom, klincima i prijateljima na sanjkanju na Hunjki i bajkovita snježna atmosfera (gore je bilo 10-ak centimetara snijega) me je podsjetila na prošlozimski posjet ruševinama lječilišta za plućne bolesnike na Brestovcu.

Za one koji ne znaju, pred točno 101 godinu, 1909. otvoreno je lječilište na Brestovcu, jedan od vjesnika modernog zdravstva koje tih godina dolazi u Zagreb. Glavni inicijator gradnje lječilišta bio je liječnik i pisac Milivoj Dežman, a urbana legenda tog doba kazuje kako je njegov glavni motiv bila nikad uzvraćena ljubav prema tada iznimno popularnoj glumici Ljerki Šram koja je bolovala od tuberkuloze i naposlijetku i umrla od te opake i tada vrlo raširene bolesti.

(ukoliko vas više zanima ta ljubavna priča iz starog Zagreba OVDJE pročitajte opširniji tekst Zvonimira Milčeca o njoj!)

Lječilište je tokom godina služilo svojoj svrsi, no godine 1968. je ono ipak zatvoreno i u otada proteklih 33 godine su se nekada reprezentativne građevine pretvorile u ruševine okružene šumom i žbunjem. Šetnja ruševinama nije potpuno bezazlena jer su na nekim mjestima krov i podovi već popustili, no većih poteškoća ipak nema (naravno, ako se odlučite na ulazak, to je na vašu vlastitu odgovornost).

Na ovoj fotografiji skinutoj sa web stranice www.zagreb.hr možete vidjeti kako je lječilište izgledalo nekad ...


Preneseno sa www.zagreb.hr.

(još bolju fotku Brestovca nekad možete vidjeti na web stranici aukcije.hr OVDJE ... a na slijedećima kako je ono izgledalo lani u ovo doba. Pretpostavljam da je sadašnje stanje još gore.


Snimio: Vanja


Zgrada najbliža Sljemenskoj cesti. Snimio: Vanja


Nekad najreprezentativnija zgrada, a danas ... Snimio: Vanja


Stubište se još donekle drži. Snimio: Vanja


U ulaznom prostoru. Snimio: Vanja


Ruševni prizemni hodnik. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ovdje je nekad bio izlaz na terasu. Snimio: Vanja


Stepenice na gornje katove su trošne i kliske. Snimio: Vanja


Krov je mjestimice urušen ... Snimio: Vanja


... a iz poda sobe raste trava. Snimio: Vanja


Zanimljivi potpornji drugog objekta. Snimio: Vanja


Od ove zgrade ostala je samo betonska školjka. Snimio: Vanja


Ruševni prateći objekat. Snimio: Vanja


Ako sam dobro pročitao, na tabli piše "U znak zahvale lječilištu Brestovac". Snimio: Vanja


Knjiga posjetilaca se nalazi na zidu. Snimio: Vanja


Prepoznatljiva ikonografija napuštenih mjesta ... Snimio: Vanja


Tko zna čiji je to graffit, dvojnik mu se nalazi na klupi tramvajske čekaonice na okretištu "Prečko", vidi XXXX. Snimio: Vanja


Oznaka sa trase električnog voda ka Brestovcu ("GEC" je kratica za "Gradsku električnu centralu", službeno ime tadašnje "Elektre"). Snimio. Vanja

Ako vas zanima kakve su se sve ideje javljale oko buduće namjene tog mjesta pročitajte recimo članak iz "Vjesnika" 2006 godina (naravno, ništa od navedenoga nije i ostvareno). ...
- 23:57 - Komentari (5) - Isprintaj - #

24.12.2010., petak

Badnja večer u rasponu od 0 do 5 zvjezdica

Neki će ovu Badnju večer provesti u 5-zvjezdanom hotelu Antunović ...


Snimljeno večeras u 19:00. Snimio: Vanja

... a neki u kabini kamiona na parkiralištu Robnih terminala u Jankomiru, svega kilometar zapadnije.


Snimljeno večeras u 17:15. Snimio: Vanja

Nadam se da će i jednima i drugima ova večer biti posebna!
- 22:16 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Danas je njihov dan


Uz tržnicu Špansko. Snimio: Vanja


Uz tržnicu Špansko. Snimio: Vanja


Uz tržnicu Špansko. Snimio: Vanja


Ulica Slavenskog. Snimio: Vanja


Tržnica Prečko. Snimio: Vanja


Tržnica Špansko. Snimio: Vanja
- 14:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.12.2010., četvrtak

Božićna obavijest službenog distributera za Hrvatsku


Kolažirao i snimio: Vanja

Eto, da ne kažete da niste upozoreni! wink

Sve najbolje vam želim svima!
- 10:44 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.12.2010., srijeda

Uzmi me, kupi me, brzo, brže!!!


Snimio: Vanja

Kako se Božić i vrijeme darivanja (u današnjem svijetu često prevedeno kao "vrijeme kupovanja") neumitno približavaju, tako i oglašivačke taktike postaju sve direktnije ... pretpostavljam da poruke i ne mogu postati puno direktnije od ove na fotki ispod naslova. wink

Sjećam se kasnih 80-tih i tadašnjih putovanja u inozemstvo - jumbo plakati tada nisu postojali kod nas ("Zar je to istina, zar je zaista postojalo vrijeme kada njih nije bilo? Što se tada nalazilo uz glavne ceste, na starim ogradama i uz skladišta?", pitat će poneko od mlađe generacije ) i fascinirao me je pogled na njih, ne toliko svojim porukama već samom veličinom, jarkim bojama, fotkama. Sadašnjim klincima su ti plakati dio svakodnevice (od svih putovanja posljednjih godina jumbo plakate jedino nismo vidjeli u bosanskoj provinciji i Albaniji), dapače, moram reći da su moji klinci uz njih počeli pokazivati interes za čitanje ... što raditi za polagane dosadne vožnje u koloni Zagrebačkom avenijom nego gledati te šarene slikice i pitati "Tata, što to znači, I ... N ... A?".

Ne mogu reći da me ta činjenica ispunjava nekim posebnim ponosom .. no, što je tu je, i to je dio naše svakodnevice. Mislim da su klinci već skužili da sve što piše na zidu nije bogomdana istina i sad nam te poruke nadnaravnih dimenzija više služe kao zabava i predmet viceva nego stvarni pokazatelj koji bi nas trebao gurnuti ka dućanskim kolicima i potaknuti nam ruku da posegne u džep. Koliko vidimo, metode oglašivača su različite, ali isto tako su različite i metode kojima se ja "obračunavam" sa tim plakatima ... ljepotice sa plakata iz prethodnog posta ću pogledati bez puno zadržavanja imena oglašivača u mojoj svijesti, plakate kao ovaj danas prikazani ću popratiti laganim podsmijehom ...


Snimio: Vanja

Za kraj ovoga posta još samo da dodam da su autori plakata, namjerno ili ne, propustili ubaciti još koji superlativ e kako bi poruka bila još bombastičnija - recimo: "Savršeno optimalno idealan dar!" wink


Snimio: Vanja
- 11:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.12.2010., utorak

Ako trebate osvježenje ...

Ne znam kako ste se proveli tokom posljednjih tjedan-dva, no meni se osobno činilo da je ljetna sparina malo popustila u zadnje vrijeme i da nam neka dodatna svježina nije baš potrebna ... No, neki reklamni panoi su još do skora živjeli usred ljeta i nudili nam ono što nam uopće više ne treba (ovom prilikom neću komentirati stare predizborne slogane, tom temom ću se pozabaviti jedan drugi put! wink).

Do prije dva tjedna u Matetćevoj ulici u Prečkom svim tramvajskim i automobilskim putnicima nudila se "Old Spice" svježina ... žao mi je što nisam uspio slikati taj plakat prekriven injem! (maknut je pred cca 2 tjedna)


Snimio: Vanja

Ne tako daleko, na Zagrebačkoj aveniji, preko puta Getroa, krajobrazem dominira ekstraveliki reklamni pano čiju je zapadnu stranu očito na duže vrijeme zakupio proizvođač intimnog rublja "Intimissimi". Još duboko u jesen sa njegovog ogromnog plakata nam se smiješila ljepotica u kupaćem kostimu ispred nedefinirane beskonačne pješčane plaže ...


Stanje početkom studenoga 2010. Snimio: Vanja

... no, dolaskom prosinca i Božićne euforije dotični proizvođač je krenuo igrom na sigurno i preplavio je čitav grad pa i taj pano drugom ljepoticom (smilovao se i priuštio joj fotkanje u interijeru) koja igra na sigurno crvenim umjereno seksi kompletićem.


Stanje sredinom prosinca 2010. Snimio: Vanja

U svakome slučaju, pohvaljujem firmu radi brige za zdravlje ljepotica, ali i radi dobrog izbora modela (mislim da se možemo složiti da su djevojke zaista lijepe i da svojom pojavom krase tu prometnu poziciju ...). Čini mi se da je na tom polju korak ispred konkurencije - Palmers je također odabrao reprezentativni model i decentnu, a opet seksi kombinaciju, no plakati su im malobrojni (tako da ih čak nisam uspio ni fotkati), dok je Lisca izgleda promašila temu jer je svojim plakatima izašla još u listopadu (i sad ih se više nitko niti ne sjeća), a i sam komplet je khm možda i preizazovan (štogod vi mislili o tome wink).


Selska cesta, snimljeno u listopadu 2010. Snimio: Vanja
- 20:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

20.12.2010., ponedjeljak

Ekstremni zagrebački ekosistemi

Drage i dragi moji, ovih dana vam malo rjeđe stižu postovi, predblagdansko je vrijeme i teško je razdijeliti dnevna 24 sata na dovoljno dijelova za sve, i onda ponekad izvisi i blog ... no, ne morate brinuti, na lageru imam više nego dovoljno materijala, samo nedostaje vremena da se to uobliči i pripremi za blog.

A danas vam slijedi jedna zanimljiva ne-zimska tema: možete li se sjetiti najneobičnijih mjesta u gradu na kojima uspijevaju biljke?

Pred godinu i pol sam OVDJE pisao o drveću koje na opće čuđenje niče iz ničega, iz gradskog asfalta. A takvih mjesta, gdje biljke rastu iz fasada, kamenih procijepa, krovova, asfalta ... ima po gradu na tisuće. Uvijek se sjetim džungle koja raste na krovu garaža ispod "Raketa" o kojoj sam isto već pisao ... a malo svježije fotke na tu temu s drugih dijelova grada možete vidjeti i ovdje (snimljene su ovu jesen):


Bezdanska ulica, Prečko, vodovodni šaht nasred ulice. Snimio: Vanja


Pločnik Ulice Savezne republike Njemačke. Snimio: Vanja

Ako idemo malo dalje u krajnosti, kojekakvo bilje možemo naći i ispod mostova: svjetla imaju, a voda im dotiče na razne načine .. recimo, ispod nadvožnjaka Zagrebačke avenije preko Selske za kišnih dana voda dolazi kroz rupe u konstrukciji.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

No, možda su ipak najekstremniji uvjeti na samome nadvožnjaku, uz nezamislivu količinu ispušnih plinova koja dopire sa i ispod mosta ove biljke rastu ponajviše na zemlji koju nanese vjetar, te sipini i soli koja ostane nakon zimskog posipavanja. Divim se otpornosti tih biljaka!


Biljke rastu ispod ove betonske ograde. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pogled izbliza. Snimio: Vanja

Sa ovime, gledavši zagađenje, još možda može biti usporedivo samo stanište (koje bi se uz puno mašte moglo nazvati "zelena površina") između oba prometna traka na Slavonskoj aveniji - ispušni plinovi, smeće ... fuj!
- 12:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.12.2010., subota

FISTT - izvještaj s lica mjesta

Da, da, danas je bio taj dan, počeo je FISTT! Bubamara šarena i ja smo složili naš mali štandić (poslije podne su nam se pridružili i klinci) i dan je prošao vrlo brzo u druženju sa zanimljivim ljudima, kako onima koji su stajali iza 80-tak štandova tako i onima koji su došli pogledati izloženo. Kupovanja nije bilo puno, no zato je atmosfera bila vrlo ugodna i opuštena (zahvaljujući ugodno toplom prostoru i isto tako ugodnoj reggae muzici koja je davala dodatnu toplu notu ovom festivalu održanom u tako hladne dane), zahvaljujem glavnoj organizatorici Rei i njenoj ekipi na odličnoj ideji i dobroj organizaciji ... a vas koji niste danas stigli do SC-a pozivam da dođete sutra, u nedjelju, 19.12.2010. između 12 i 18h!


Predvorje kina SC-a rano ujutro. Snimio: Vanja


Stol za prijave. Snimio: Vanja


Šefica parade Rea i kolegica joj u žaru posla. Snimio: Vanja


Stolci čekaju kreativce da zasjednu na njih. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Raspakiravanje. Snimio: Vanja


Raspakiravanje 2. Snimio: Vanja


Čistačice su došle u vizitu. Snimio: Vanja


DJ kutak. Snimio: Vanja


FISTT u punom pogonu. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Zanimljive fotke. Snimio: Vanja


Zanimljive torbe. Snimio: Vanja


Božićne kuglice. Snimio: Vanja


Neobično ogledalo. Snimio: Vanja


Kolekcija fora torbica. Snimio: Vanja


Živahne boje kooglica. Snimio: Vanja


"Ove su baš guba!". Snimio: Vanja


"Joooj, ovo je tako slatko!". Snimio: Vanja


Štand zanimljivih majica. Snimio: Vanja


Za štandom. Snimio: Vanja


Stručni kolegijalni sud. Snimio: Vanja


Posjetioci u prolazu. Snimio: Vanja


Stencil art radionica. Snimio: Vanja


Dječji kutak. Snimio: Vanja
- 21:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.12.2010., petak

Mi smo preko vikenda na FISTT-u, a nadam se i vi!

Kao što već kaže i naslov, ovaj vikend smo na FISTT-u , Festivalu kreativnosti, dođite i posjetite nas, koliko čujemo svi su stolovi rasprodani, a gosti dolaze čak i izvana!


Promocijski materijal festivala.


- 14:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.12.2010., utorak

Zzzzzima!

Danas je bilo vraški zima, čak toliko da mi se nije dalo puno vaditi fotoaparat iz torbice ... no, i smrznutim prstima sam uspio zabilježiti dva zanimljiva "ledena" motiva! wink


Toplinu treba čuvati! (Kod "Cibone"). Snimio: Vanja


Nikad ovako prazan - kafić na Cvjetnom placu sredinom dana. Snimio: Vanja
- 23:17 - Komentari (9) - Isprintaj - #

13.12.2010., ponedjeljak

Prozorska bajka

Pregledavajući stare fotke još neobjavljene na blogu pogled mi je zapeo na fotki ove neobične zgrade snimljenoj na Ljubljanici (ne sjećam se više točno da li je to bilo u Svetoivanskoj ili Kaptolskoj ulici). Pored same masivnosti zgrade koja svojom monolitnošću nadaleko istupa iz okoline pri svakom pogledu me zapanjuje bogatstvo oblika i veličina ovih prozora kao i njihov razmještaj po kući - kao da je svaki kat gradio drugi graditelj?
A kombinacija fasade i gole cigle samo nadopunjuje taj ukupni dojam ...


Snimio: Vanja (snimljeno 2009. godine)
- 09:34 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.12.2010., petak

Sjedalica za funkcionare

Nek se zna tko predsjeda društvom! wink


"Vrtna garnitura" na javnoj zelenoj površini u Paljetkovoj ulici. Snimio: Vanja

Drage čitateljice i čitaoci, želim vam ugodan ovaj zimski vikend, do čitanja ponovo u ponedjeljak!

- 11:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Ispred svog vremena

Eto, nek jednom budem i ja ispred svog vremena (obično sam iza odnosno kopkam po starim i zaboravljenim temama, a ovaj put sam, čini se, otkopao temu iz budućnosti! wink), pogledajte ovu fotku objavljenu na mom postu od 11.03.2010.

Onda to još nije tako izgledalo, no u međuvremenu je postalo vrlo vrlo sklisko u blizini dotičnog gospodina! wink


Fotkano početkom ožujka 2010. u haustoru na Trgu Bana Jelačića 15, plakat se nalazio tamo još pred 15-tak dana. Snimio: Vanja


- 11:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.12.2010., četvrtak

Sigurno je sigurno

Ne znam koliko bi na crnom tržištu umjetnina vrijedila ova dva kipa simpatične gospode koja predstavljaju knjižaru "Jesenski i Turk" na početku Preradovićeve ...


Snimio: Vanja

... no, vlasnici knjižare su očito procijenili da bi se za njih sigurno ipak našao negdje neki kupac (pa makar na Hreliću! wink) pa su ih onda, sigurnosti radi, dobro privezali.
Ako je suditi po vrsti "lokota", cijena kipova bi na slobodnom tržištu bila usporediva sa cijenom prosječnog bicikla. wink


Snimio: Vanja
- 09:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.12.2010., srijeda

Dobro vam jutro, dragi naši poštari!

Svakoga jutra malo iza 8 sati iz pošte broj 2 u Branimirovoj pokulja žuto-plavo mnoštvo na sve strane grada noseći vam na kućna vrata ono što se donijeti mora ... kroz slijedeće fotke pokušao sam vam koliko-toliko dočarati taj pomalo kaotičan događaj u kojem se na tom mjestu isprepliću poštari, ostali pješaci, auti, motori, tramvaji, kamioni. Nemojte zamjeriti zbog poneke neoštre fotke, situacija je vrlo dinamična i fotke ovakve kakve su najbolje dočaravaju svu tu aktivnost!

(Zahvaljujem Bubamari šarenoj što mi je dala ideju za ovaj post!)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

- 08:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.12.2010., utorak

Na straži ...

... čekajući telefonski poziv koji ne dolazi ... ili samo gledajući pred sobom prizore proteklih godina i desetljeća.


Zorkovačka ulica. Snimio: Vanja
- 11:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.12.2010., ponedjeljak

4. FISTT, 18.-19.12.2010. u SC-u: Živjela kreativnost!

Drage i dragi moji, ponovo je došao i taj čast, FISTT je ponovo među nama!!!


Promocijski materijal festivala.

Možda se sjećate, pisao sam već lani o tom festivalu kreativnosti koji me je oduševio dobrom idejom i ugođajem (pogledajte OVDJE kako je bilo lani!) i rekao sam sam sebi da ću se slijedeći put i ja prijaviti, ne toliko radi same prodaje (tokom festivala je uz razne programe organizirana i prodaja zainteresiranih "uradi sam" uradaka) koliko radi druženja sa sličnomislećim ljudima i uživanja u ambijentu. I, stigla je i ta prigoda, 4. FISTT (Festival kreativnosti i "Uradi sam" kulture) će se održati ponovo u SC-u u Savskoj, u subotu, 18.12. (od 11 do 19h) te u nedjelju, 19.12.2010. (od 12 do 18h) uz niz različitih radionica za velike i male i večernji muzički program. Za detalje pogledajte promocijske materijale, web stranicu i Facebook stranicu događaja!


Promocijski materijal festivala.


Promocijski materijal festivala.

Dakle, svi vi zainteresirani za ovakav oblik izražavanja (i moguću kupovinu čestitki, poklona i svega ostaloga wink), navalite na FISTT, a slobodno se javite i meni i Bubaramari šarenoj ako nas vidite i prepoznate na našem štandu među 80-tak dosad najavljenih izlagača (što je trenutačno gotovo četiri puta više nego lani!)

- 08:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.12.2010., subota

Srednješkolsko igralište - nekad i danas


Snimio: Vanja

Ne, ovo nije motiv s nekog školskog igrališta tko-zna-gdje u provinciji koje čeka novog Matu Lovraka da opiše život đaka oko njega ... ovo je THE srednjoškolsko igralište, prvo i najpoznatije u čitavom našem gradu.


Snimio: Vanja

Nakon podosta vremena ću se ponovno osvrnuti u malo dalju povijest i uz pomoć članka Arijane Štulhofer i Ive Muraj "Srednjoškolsko igralište u Zagrebu" objavljenom u časopisu "Prostor" (broj 11/2003) predstaviti vam najvažnije momente u sada već 120-godišnjoj povijesti tog igrališta, najstarijeg uređenog sportskog terena u gradu.

Srednjoškolsko igralište (nekada zvano i Elipsa radi svoga prvobitnog elipsoidnog oblika) se zajedno sa kompleksom zgrada namijenjenih obrazovanju te dvije sportske dvorane nalazi na velikoj parceli između Rooseveltovog trga, Klaićeve ulica (nekada zvane Kukovićeva), Kačićeve (u doba nastajanja igrališta još nepostojeće na tom dijelu, ta strana parcele bila je zauzeta nekadašnjom ciglanom) te Ulice Kršnjavoga (nekada zvane Vojnička). Ta parcela oblikovana je na temelju prvog pozivnog međunarodnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja ikad provedenog u Hrvatskoj. Najveću zaslugu za to ima dr. Izidor Kršnjavi (1845.-1927.), povjesničar umjetnosti, slikar, kulturni i javni djelatnik, prvi profesor povijesti umjetnosti u Zagrebu, prvi ravnatelj Strossmayerove galerije ... On je svojim revolucionarnim programom u tom gradskom bloku predvidio tzv. "Školski forum" na kojem bi se uz niz školskih i muzejskih sadržaja nalazili i sportski (sportska dvorana te vanjska igrališta). Ta odluka je posljedica 1874. godine donesenog "Mažuranićevog zakona" kojim se u škole uvodi tjelesni odgoj, prvo samo u osnovne, a ubrzo zatim i u srednje škole (1883.).
Što se društvene klime u Zagrebu u to doba tiče, Hrvatskom je vladao ban Khuen Hedervary koji je provodio beskompromisnu mađarizaciju zemlje, no istodobno je cvjetala gradnja javnih sadržaja što je Zagrebu donosilo sve brži razvoj.


Igralište sa Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom u pozadini. Snimio: Vanja


Široki kadar za široki gol, Klaićeva ulica u pozadini. Snimio: Vanja


Igralište, u pozadini Arhitektonsko-građevinsko-geodetski faks. Snimio: Vanja


Pogled sa sjeverozapadne strane, u pozadini "Interkonti", a u prednjem planu studenti geodezije vježbaju mjerenje terena. Snimio: VT

No, evo sad i kratke kronologije zbivanja na tom prostoru tokom već spomenutih 120 godina!

1891. - .Otvoren velodrom "Sokola", prvi te vrste u Zagrebu (posjedovao je i natkrivene tribine)

1893. - objavljen pozivni natječaj na kojeg su pozvani znani graditelji Herman Bolle, Kuno Weidman, Josip pl. Vancas iz Sarajeva, tvrtka Helmer & Fellner iz Beča te Ludwig & Huelssner iz Berlina koji su se svi odazvali pozivu

1894. - predani radovi, prva nagrada dodijeljena je radu tvrtke Ludwig & Huelssner (inače specijalizirane za projekte školskih i bolničkih zgrada) koji je naknadno revidiran zbog ograničenih financijskih sredstava kojima se raspolagalo. Novom verzijom projekta se predviđa gradnja gimnazije u južnom krilu zgrade, trgovačke akademije u sjevernom krilu te realke u središtu. Iako je natječajni program tražio smještaj zgrade paralelno sa Savskom cestom od toga se odustalo radi dobivanja mirnije okoline za učenike i nastavnike, a isto tako se odustalo i od gradnje odvojenih zgrada pa je čitav kompleks sagrađen kao splet spojenih zgrada.

1895. - Velodrom se napušta radi početka gradnje

1896.-1897. - novosagrađene zgrade su predane na uporabu. Posebnu pozornost je privukla "gombaona s muzejskim dogratkom" sagrađena od "dobro pečene opeke Sv.Klarske u običnom mortu". Igralište je pak sagrađeno u obliku elipse po uzoru na igralište u Goerlitzu u Saskoj gdje je dr. Franjo Bučar pohađao tečaj sportske naobrazbe. Pored igrališta su se nalazila i dva teniska terena, sve do 1906. godine jedina u Zagrebu.


Portal "gombaone" na istočnoj strani. Snimio: VT

1896. Na igralištu se održavaju sportske igre povodom prve suvremene olimpijade u Ateni (na kojima Hrvati nisu sudjelovali) koje su bile iznimno posjećene. U to doba je to bio jedini ograđeni namjenski sportski objekt u Zagrebu.

Početak XX stoljeća - uređena je atletska staza i zasađeni kesteni oko igrališta

1905. - Izmještene su barake sa ciglane, a nogometaši HAŠK-a i Academije su dobili odobrenje za održavanje treninga na igralištu.

1908. - natkriven je potok Kraljevac (koji teče ispod zapadnog dijela parcele, blizu Kačićeve ulice) i igralište je pretvoreno u pravokutno

Prvi svjetski rat - na igralištu su napravljene barake za istarske izbjeglice (koji su poslije preseljeni u novosagrađeno naselje uz Selsku cestu o kojem sam već pisao OVDJE)

1930. - Barake su maknute i prostor ustupljen gimnaziji

1933. - Na zapadu je izgrađena sportska dvorana "Sokolski dom" po projektu arhitekta Egona Steinmanna (1901.-1966.) čiji su najpoznatiji projekti Fizikalni institut na Marulićevu trgu (1927.-1930.), gimnazije u Križanićevoj (1932.) i Kušlanovoj (1934.) te Pošta 2 (1939.-1940.). Uz dom su uređena i igrališta za tenis, odbojku i košarku, a cijeli kompleks je uzorno održavan, kao park. Atletska staza je bila duljine 333,3 metra i imala je sa zapadne strane tribine za oko 1000 gledalaca.


Zagrađene svlačionice kod "Sokolskog doma". Snimio: Vanja


Zapušteno košarkaško igralište na zapadnoj strani igrališta, ispod "Sokolskog doma". Snimio: Vanja

1934. - sagrađena je i ograda oko igrališta


Detalj ograde. Snimio: Vanja


Detalj pored ograde - stari dobri "Tutius" lokot. Snimio: Vanja

1940. - prema projektu Slavka Delfina (1909.-1983., poznat po projektu izgradnje sportskog parka Mladost na Savi od 1946. te strelišta na Dotrščini) dograđena je istočna strana zgrade.

I, time su srednjoškosko igralište praktički dovedeno u oblik pod kakvim ga znamo i danas, 70 godina nakon posljednjih većih radova na njemu ... na žalost, igralište već dugo pati od nedovoljnog održavanja i nebrige iako još uvijek služi nastavi tjelesnog odgoja za nekoliko škola te zadovoljavanju sportskih i rekreativnih potreba stanara tog diejla grada. Prema nekim projektima ispod njega bi se trebala izgraditi dvoetažna podzemna garaža, no, koliko mi je poznato, odluka o tome još nije donesena.

Sve u svemu, srednjoškolsko igralište je jedinstvena površina te vrste u centru grada, značajna kao arhitektonsko-urbana cjelina sa važnom socijalnom i ekološkom ulogom. A sadašnje stanje možete vidjeti kroz niz fotki snimljenih tokom prošlog ljeta i jeseni.


Rezidencija dobrog duha igrališta. Snimio: VT


Ured dobrog duha. Snimio: Vanja


U sjeni kestena. Snimio: Vanja


Detalj na kojem bi igralištu pozavidjeli i najljepši zagrebački parkovi. Snimio: Vanja


Jedan od vjerojatno redovnih posjetilaca igrališta. Snimio: Vanja


Zapušteno skakalište za skok u dalj. Snimio: Vanja


Odbačeni valjak za leš. Snimio: VT


Polomljena lampa kod "Sokolskog doma". Snimio: Vanja


Šaht, vjerojatno vodovodni, na južnoj strani igrališta. Snimio: Vanja


Domaća atmosfera. Snimio: Vanja


Spomen ploča. Snimio: VT

Na kraju, zahvaljujem VT-u na pomoći pri odabiru fotografija te preporučam čitanje već spomenutog članka koji sadrži još mnoštvo zanimljivih podataka!
- 20:36 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Mjesto odluke: kojem knezu u pohode krenuti?


Trg žrtava fašizma, pored ulaza u Studentsku polikliniku. Snimio: Vanja
- 01:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.12.2010., petak

Exstra zanimljivo!

Još nisam u Zagrebu sreo Taxsi vozilo, uočio Maxsi sniženje ili pak Sexs shop, ali Exspress foto studio već imamo pa to može poslužiti kao presedan! wink


Petrinjska ulica, preko puta MUP-a. Snimio: Vanja
- 11:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Spomenik zubu

Dragi moji, znate li da u našem gradu imamo i spomenik zubu odnosno skulpturu koja predstavlja jedan lijep primjerak kutnjaka?

Skulptura se nalazi na najlogičnijem mogućem mjestu, u dvorištu Stomatološkog fakulteta u Gundulićevoj ulici, lako ćete ju pronaći, samo uđite u atrij i osvrnite se uokolo!

Autor skulpture je isvjesni Zvonimir Sakoman (1944.-1978.), u bilješci o autoru skulpture u knjizi "Spomenici i fontane grada Zagreba" nalazi se samo podatak da je bio apsolvent stomatologije.


Snimio: VT
- 10:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.12.2010., četvrtak

Najkraća prezentacija zagrebačkog javnog prijevoza

Jedna fotka je dovoljna! wink
(nužna aproksimacija je morala izostaviti uspinjaču wink)


Okretište na Borongaju. Snimio: Vanja
- 11:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.12.2010., srijeda

Jesen: Doba padanja ne samo lišća nego i prometnih znakova

Iako je već zavladala zima i pogled kroz prozor na sivilo i bljuzgu je potpuno bezbojan i bez traga čuvenog jesenskog šarenila ja još uvijek listam jesenske fotke ... na žalost, ovih dana nemam puno vremena za istraživanja i fotkanja, a i zaliha jesenskih zabilježaka i motiva je prevelika da bih ju samo tako napustio. wink Stoga, imajući to u vidu, nadam se da ćete mi oprostiti što će neki od slijedećih postova biti malo izvan ovog sadašnjeg vremena.

Za početak, evo jednog potpuno jesenskog motiva koji uz uobičajenu jesensku smeđu boju promovira i plavu boju kao boju jeseni ... Najesen ne pada samo lišće već i prometni znakovi!
(obje fotke su snimljene na 100 metara udaljenosti u Zorkovačkoj ulici na Trešnjevci)


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja
- 13:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi