Nepoznati Zagreb

29.02.2012., srijeda

Visa-Abteilung

U posljednje vrijeme nisam baš imao puno prilika za gradske šetnje, traženje priča i fotkanje pa onda moram koji put posegnuti i u svoju foto-špajzu u kojoj se krije još dosta zgodnih pričica i detalja ... a jedna je ova, iz siječnja 2011.


Zvono na ulazu u nekadašnju Austrijsku ambasadu na Jabukovcu. Snimio: Vanja


Nekad davno, prije cijelih 15 godina, na Jabukovcu se nalazila austrijska ambasada ... u ono još svježe (po)ratno vrijeme tamo su se stvarali dugi redovi, ljudi su odlazili u Austriju u potrazi za poslom, sigurnošću, idealima ... A sada?

Zgrada je napuštena, a tek poneki znak poput natpisa na uličnom zvoncu i žičanog "kaveza" kod ulaza ukazuju kako je ta zgrada nekad imala veliko značenje.

Pojma nemam gdje je austrijska ambasada sada (sigurno ju posjećuju tek rijetki) niti kad je odselila, no sasvim sigurno više nema onaj značaj kakav je imala u ranim devedesetima.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

- 09:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

27.02.2012., ponedjeljak

Uljezi u breziku ... ili kako i najbolja namjera nije uvijek najbolja



Brezov drvored (u dalekoj pozadini lijevo možete uočiti rub klupe sa "Lesnina" posteljinom otprije tri dana). Snimio: Vanja


Na Trešnjevci, na rubu naselja Prve hrvatske štedionice, tik do trase bivšeg "Samoborčeka", postoji nadasve simpatična zelena oaza, nekoliko desetaka metara dugačak drvored (točnije trored) breza. Pretpostavljam da je zasađen tokom dovršavanja naselja kao zelena "tampon zona" između kuća i pruge i kao takav se održao sve do danas, duže i od same pruge. Vjerujem da je tih breza nekad bilo i više, uočljive su mjestimične "rupe" u rasporedu, no samim time taj je brezov šumarak sve više poprimao još ljepšu, "prirodnu" sliku. Posljednjih godina je taj brezik i nekoliko klupa u njemu popularno okupljalište vlasnika pasa čiji se ljubimci istrčavaju na obližnjoj livadi, no mjesto je ugodno svakome i u svako vrijeme tako da i meni nije strano tu i tamo sjesti na jednu od klupa i uživati u miru, podalje od automobilske buke.

No, prije nekoliko tjedana se u breziku pojavio uljez, točnije, čak njih trojica, tri nove, sasvim mlade sadnice ... a uočio sam ih zahvaljujući vandalskom činu, netko je jednoj od njih potrgao vrh.



Potrgana sadnica. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


I dok sam u sebi grdio nepoznatog huligana uočio sam da se tu ne radi o sadnici breze (koju bih očekivao na tom mjestu), već o sadnici trešnje!!!


Detalj sa druge sadnice. Snimio: Vanja


Ne vjerujem da bi "Zrinjevac" usred šumarka breza sadio trešnjeve sadnice već pretpostavljam da je neki neznanac imao tri sadnice viška i da ih je u najboljoj namjeri zasadio na toj lokaciji (ta, ipak smo na Trešnjevki, moramo štititi kvartovski zaštitni znak!). No, rekao bih da ovo ipak nije najbolja lokacija ... ajd, da je to još negdje uz rub brezika, ali se tu radi baš o samome središtu šumarka breza i trešnje bi tu izgledale kao (trešnjevasto-crveni) prst u oko. (pogledajte krajnji desni rub najgornje fotke - vidite li jednu od te tri sadnice?)

Iskreno bih volio kada bi Trešnjevka ponovo bila prepuna trešnjevih stabala, njihovog cvijeća i još više plodova, ali bih isto tako volio kada bi ovakve već postojeće lijepe zelene oaze sa svojim osobnim karakterom i ostale takve, a ne izgubile se u šarenilu.

Što vi ostali mislite?

- 13:41 - Komentari (11) - Isprintaj - #

25.02.2012., subota

Stameni Snješko



Ulaz u tvornicu sa Slavonske avenije. Snimio: Vanja


Ovog stiroporastog snješkovića niti jedan prodor toplog zraka sa jugozapada ne može iznenaditi ... dobra reklama za proizvodni program ove firme! wink
- 20:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.02.2012., petak

Zima je kao čokolada

Zima je kao čokolada, može biti bijela ...



Livada pored ulice Svilkovići. Snimio: Vanja


... ali i tamno smeđa! wink


Ulica Svilkovići, nakon otapanja snijega. Snimio: Vanja


Ulica Svilkovići. Snimio: Vanja
- 18:37 - Komentari (7) - Isprintaj - #

23.02.2012., četvrtak

Nema posteljine do one u "Lesnine"



Na trasi "Samoborčeka" na Trešnjevci. Snimio: Vanja
- 22:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #

22.02.2012., srijeda

Ru



Jurišićeva ulica, preko puta Glavne pošte. Snimio: Vanja


Ovaj veliki "Ru" još je jedan "arheološki nalaz" koji se može naći na ulicama i fasadama našeg grada. Koliko se mogu sjetiti kroz maglu, na tom je mjestu, taman gdje je sad trgovina "Skinny", nekad bila trgovina sa natpisom "Rublje" (nešto tipa "DTR" ili "Kamensko"?) pa bi onda ova dva slova bila ostatak, gornji dio, tog nekadašnjeg neonskog natpisa.

Da li se netko od vas sjeća te trgovine i cjelovitog natpisa?



Jurišićeva ulica. Snimio: Vanja


Jurišićeva ulica. Snimio: Vanja
- 07:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

20.02.2012., ponedjeljak

Kome su Plitvice daleko ...

... nek ode na nedaleku nam Medvednicu gdje je zima još uvijek u punom sjaju (jutros je u Zagrebu bilo +1, a na vrhu Medvednice -6!) i gdje su slapovi još uvijek zamrznuti!

Prijatelj bloga DenMla je proteklih tjedana odvažno posjetio oba pažnje vrijedna medvednička slapa, Sopot i Družinec (oba iznad Vrapča), i snimio ih za svoj gušt, ali i mene i vas. DenMla, hvala ti na ovom jedinstvenom prilogu!



Slap Sopot, snimljeno 18.02.2012. Snimio: DenMla


Slap Družinec, snimljeno 05.02.2012. Snimio: DenMla
- 18:38 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Neustrašive zebre

Ne bi li se zebre trebale bojati jaguara? wink


Jelačić plac. Snimio: VT

Hvala VT-u na odličnoj fotki i ideji za post!
- 18:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.02.2012., subota

Mrzla piva ...

... i mrzli gemišt!



Iza okretišta tramvaja u Prečkom. Snimio: Vanja
- 20:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.02.2012., petak

Crn-bel




Ozaljska ulica, Selska cesta. Snimio: Vanja

Dragi moji gradski ljudi, znam da ste izgubili gušt za zimu onog trenutka kad je gradski snijeg počeo mijenjati boju iz bijele u prljavo sivu, upravo zbog prizora kao što su ovi s dviej gornje fotke ... No, nemojte gubiti nadu, još uvijek postoji bijeli snijeg i to čak ne tako daleko, u najbližem parku, šumi ili tek stotinu metara od okretišta tramvaja u Prečkom - ako ne vjerujete, pogledajte ove fotke snimljene jutros! Snijeg je i nadalje bijel, ponegdje još uvijek prhak ili pokriven tankom ledenom koricom, i pravi je gušt šetati se po njemu!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

- 10:56 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.02.2012., četvrtak

(Rin) Tin Tin



Varšavska ulica, spomenik Tinu Ujeviću. Snimio: Vanja


Kad smo već kod spomenika ... wink

- 16:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

15.02.2012., srijeda

Peticija: Dajte nam klupe i vratite nam "Razlistalu formu"!



Klupa u Gajevoj, kod Bogovićeve ulice. Snimio: Saša Šimpraga


Grad je ovih dana zatrpan snijegom i tek rijetkima pada na pamet sjedenje na gradskim klupama; no kad-tad snijeg će okopniti, doći će proljeće i u gradu će se tražiti klupa više. A kako mi stojimo sa mogućnošću sjedenja u javnim gradskim prostorima u središtu grada?

Pa, ne baš osobito, rekao bih.

Na Jelačić placu situacija je uglavnom dobra, dosta je kamenih postolja stupova javne rasvjete koja sasvim dobro služe umjesto klupa, a sa sjeverne strane, na rubu centralne plohe trga, dugačak je niz mjesta za sjedenje. S južne strane (baš s one koja je ljeti, zbog bržeg dolaska hladovine, ugodnija za sjedenje i koja je bliža tramvajskoj stanici u smjeru istoka) stanje je lošije, tu nema puno mjesta.

Na istoku, u Jurišićevoj ulici, također je u redu, ima dovoljno klupa, vjerojatno zato što na pločnicima nema puno ugostiteljskih terasa.

Na sjeveru, u Tkalčićevoj ulici, tek je nekoliko javnih klupa: oko spomenika Mariji Jurić Zagorki, sjeverno - preko puta dječjeg igrališta, te pokoja razbacana duž ulice. Šteta...
Ali, na sreću, u blizini je park na Opatovini, no to je ipak odijeljen prostor, daleko od živosti Tkalčićeve.

No, zapad i jugozapad, prostori najveće koncentracije prolaznika, prave su crne točke za one koji požele sjesti na javnoj površini umjesto na terasi kafića. Gajeva, Bogovićeva, Petrićeva, Cvjetni plac, Margaretska, Preobraženska, Varšavska, početak Preradovićeve ... sve je nakrcano ugostiteljskim stolovima, a nekolicina "javnih" klupa potpuno je izgubljena među njima, mnoge su čak sasvim nedostupne (vidi: Cvjetni plac, ograda pravoslavne crkve ili klupe ispred bivšeg kina "Zagreb"). Znači, tko želi sjesti na javnom mjestu mora neminovno platiti i placovinu odnosno popiti čaj, kavu, što li već.

Smatram da to nije u redu.

S druge strane, u Gajevoj ulici, nalazi se još jedna žrtva komercijalizacije javnog prostora - skulptura "Razlistala forma" Vojina Bakića, koja se nalazi između hotela "Dubrovnik" i prolaza "Neboder". Da, posve je moguće da je niste ni zapazili zato što je ljeti zaogrnuta suncobranima terase hotela, a zimi okružena drvenim adventskim kućicama. I to je također dio javnog prostora, dio koji je gotovo nestao širenjem terase.

Ipak, dobra je vijest da je u sklopu projekta""aRs PUBLICae/1 posto za umjetnost" na kojem radi nekoliko udruga i pojedinaca pokrenuto potpisivanje peticije kojom se od gradskih vlasti traži izmještanje terase hotela "Dubrovnik" nešto južnije te postavljanje dviju klupa oko stabala koja se nalaze sjeverno i južno od Bakićeve skulpture. Time bi se ponovo otvorio vidik na skulpturu, a stvorila bi se i nova javna mjesta za sjedenje čime bi se popravilo stanje u toj ulici i ponovo otvorio djelić, u posljednje vrijeme izgubljenog, javnog prostora.

Ako i vi želite podržati ovu akciju molim vas da se za potpisivanje peticije prijavite OVDJE! Neka se čuje glas nas, građana, i naša želja za javnim prostorom koji bi svima bio dostupan i ugodan za korištenje!

(malo opširniji tekst o ovoj peticiji možete naći i OVDJE)

A do sljedećeg zatopljenja i vremena koje će nas zvati klupicama evo i niza fotki koje, rekao bih, govore više od riječi! Prve stižu fotke iz ljetnog doba ...



U početku se poplava stolova još uvijek zadržavala južno od skulpture ... no, primjetite da se točno ispod skulpture već nalazi naslonjen "konobarski" stolić, stavljen kao da je dio skulpture. Snimio: Saša Šimpraga


Protekle jeseni, potpuno okružana suncobranima i gotovo nevidljiva. Snimio: Saša Šimpraga


U Božićno vrijeme ...



Skulptura okružena kablovima. Snimio: Saša Šimpraga


U labirintu adventskih kućica. Snimio: Vanja


Ovih dana, u društvu gomile smeća. Snimio: Saša Šimpraga


Hotel, smeće ... kao da i skulptura čeka otvoz glomaznog otpada? Snimio: Vanja


A sad se ajmo malo poigrati s "Razlistalom formom" ... wink



Re-forma. wink Snimio: Vanja


Svijetleća rupoforma. Snimio: Vanja


Medijska forma. Snimio: Vanja


Voajer u formi. Snimio: Vanja


Prigodna forma. Snimio: Vanja


Forma u punom (pozadinskom) sjaju. Snimio: Vanja


Oblo, providno, naprosto razlistalo! Snimio: Vanja


Razlistalost kakva bi trebala biti. Snimio: Vanja


Za kraj, mala zanimljivost: nije osobito poznat podatak da je "Razlistala forma" zapravo tek slučajem spašena od iščeznuća i to zaslugom slikara i kipara Ivana Picelja, koji ju je spasio sa hrpe otpada. Uz tu skulpturu na otpadu je završio i jedan Bakićev reljef koji je, na žalost, već otputovao u kamionu, dok je ova skulptura spašena na vrijeme!
(Zahvaljujem Saši Šimpragi na ovom detalju kojeg možete pronaći i u njegovij knjizi "Zagreb - javni prostor".

Koga zanima više detalja o životu i radu Vojina Bakića, neka pogleda OVDJE.

Post lektorirala: Dijana Ćorković

- 11:17 - Komentari (17) - Isprintaj - #

14.02.2012., utorak

:ljubav:


Zagrebačka ulica, iznad željezničkog podvožnjaka. Snimio: Vanja

Neki od vas ga preziru, nekima ide na živce ... no, ne dajte da vas zaglupljujuća komercijalizacija odvede od glavne ideje Valentinova - neka bude ljubav, ne u obliku plastičnih srdašaca iz dućana, već u vama!
- 08:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.02.2012., ponedjeljak

Kad zima stisne (1929.)

Zahvaljujući vrijednom VT-u i njegovoj zlatnoj arhivi (VT, hvala ti puno na trudu, pretraživanju časopisa i skeniranju!) pogledajmo danas kako je izgledala zima u Zagrebu 1929. godine pomoću fotki iz tadašnjeg broja časopisa "Svijet" (datum je 23.02.1929., dakle fotke su snimljene prije gotovo 83 godine!)


Jelačić plac, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Bager (koji izgleda kao ledolomac?) na Savi nedaleko željezničkog mosta, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Strossmayerov trg (?), preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Nepoznata lokacija, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Ilica, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Jelačić plac, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Jelačić plac, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Jelačić plac, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Tomislavov trg, skretanje u Starčevićev trg, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Zvonimirova ulica, tadašnja VI Peščenica, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Čišćenje tramvajske pruge, vjerojatno Jurišićeva ulica, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.


Jelačić plac, preneseno iz časopisa "Svijet" od 23.02.1929.

- 14:26 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Cmrok rulz!


Cmrok, jučer oko 11h. Snimio: Vanja

Zaista je teško zamisliti bolje mjesto za sanjkanje sa djecom od vječnog Cmroka, pogotovo na jučerašnjih -10 i cca 40 cm snijega!
- 09:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.02.2012., subota

Ispeci pa ...?



Pored gradilišta City Centra One istok. Snimio: Vanja


Da li je ovo napušteni WC za radnike gradilišta, "grill corner" za trenutke odmora ili oboje istovremeno? wink
- 08:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.02.2012., petak

Biste li ovim ljudima povjerili svoj klavir?



Pomalo neuobičajena reklamna kampanja za serijal koncerata ozbiljne muzike u koncertnoj dvorani "Lisinski", plakat na Selskoj cesti. Snimio: Vanja

- 11:04 - Komentari (12) - Isprintaj - #

09.02.2012., četvrtak

Hladnoća na obrazima, toplina u duši



Savski nasip, tek 400 metara od posljednje tramvajske stanice u Prečkom. Snimio: Vanja

Kako volim gradove u kojima se u kratko vrijeme iz urbanog ugođaja može prijeći u (gotovo) prirodni!
- 11:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.02.2012., srijeda

Kako su uz pomoć "Pimp My Pump" ekipe "Železni Franceki" osvojili srca Zagrepčana ...



"Fulir Francek", autor Ninoslav Pirš, fotka preuzeta sa FB-profila "PimpMyPump"


Vjerujem da ste svi vi koji čitate ovaj blog već jako dobro upoznali "Železne Franceke", ali i njihove dobre duhove, iz "Pimp My Pump" ekipe, koja je u toku posljednja dva i pol mjeseca aktivnosti ukrasila već više od tucet tih starih vodovodnih pumpi i udahnula im novi život. Meni je ta njihova aktivnost iznimno draga, prije svega zato što je došla "iz naroda", odnosno kao plod dobre ideje i spontane akcije grupe entuzijasta, zato što je originalna, duhovita i nadasve "zagrebačka", vezana uz naš grad.

Zanimljivo mi je osvrnuti se unazad i pogledati kako se iz moje perspektive kretala ta njihova akcija!

ljeto/jesen 2011 Dok se uz veliku pomoć VT-a, GP-a i DenMla polako stvarao popis sadašnjih i nekadašnjih "Franceka" namijenjen ovom blogu i nama osobno u glavama "PimpMyPump" ekipe se potpuno nezavisno od ove naše akcije polako rađala ideja o njihovom preobražaju

04.11.2011. Na ovom blogu pojavljuje se post sa spomenutom listom ... još ni ne slutim da će uskoro uskrsnuti posve drugačiji Franceki wink

06.12.2011. Uvijek budni prijatelj i suradnik bloga, VT, mi dojavljuje da se na uglu Trakošćanske i Kranjčevićeve pojavio neobično ofarbani "Francek". Obzirom da smo zajedno radili na popisu postojećih i bivših "Franceka" zanima nas tko se to dosjetio obući ga u novo ruho. Odmah je krenulo propitkivanje među prijateljima i znancima tko bi mogao stajati iza te akcije.

07.12.2011. Otvoren je poznati "Pimp My Pump" Facebook profil, stavljene su prve fotke

09.12.2011. Informacija o tom FB profilu dolazi do mene (DenMla, hvala ti!) i pišem post o tad meni još uvijek nepoznatim entuzijastima koji su ofarbali već spominjanu pumpu (Trakošćanska/Kranjčevićeva) te onu u Novoj cesti.

12.12.2011. Obojana je i pumpa u Žumberačkoj ulici, oduševljen akcijom dijelim informaciju o obojanim pumpama s kolegicom iz Njemačke, autoricom knjige "Entdecke deine Stadt", koja se bavi urbanim akcijama.

19.12.2011. Pojavljuje se još nekoliko pofarbanih "Franceka" (Trnje)

22.12.2011. "Pimp My Pump" FB-profil je dobio poznati logotip.

25.12.2011. Pojavio se meni dosad najdraži "Francek", onaj čuveni snjegović u Novoj cesti, skupa s metlom i mrkvom. Vidi ovdje!

05.01.2012. Na Janičin rođendan i za "Snježnu kraljicu" Francek je okićen skijama i pletenicom!

09.01.2012. Gonzo je došao u Predovečku.

11.01.2012. I Ogulinska je dobila svog šarenog Franceka. Isti dan se pojavljuje članak o akciji u "Jutarnjem listu" i na portalu "Sensa klub".


Članak iz "Jutarnjeg lista".


12.01.2012. Izlazi i članak na web portalu Zagrebancije.com

13.01.2012. Na FB-u se pojavljuje mail adresa kojom se svi pozivaju na dojavljivanje novih lokacija i ideje za farbanje.

16.01.2012. Šareni Francek i u Stubičkoj!

17.01.2012. Pofarban je i Francek kod HRT-a! istovremeno se pojavljuju i članci u "Večernjem listu" i "24 sata".



Članak iz "Večernjeg lista".


Članak iz "24 sata".


27.01.2012. U suradnji sa udrugom "Kontraakcija" otvara se izložba u galeriji "Modulor" u CeKate-u povodom "Noći muzeja" uz zasluženu pripadajuću medijsku pozornost. Na otvorenju se okupilo neočekivano mnogo ljudi i atmosfera je bila vrlo vesela, sve do samog fajrunta!
Pojavio se i članak na portalu "PogledajTo".

30.01.2012. Stiže i maskota, "Fulir Francek", autora Ninoslava Pirša (vidi početak posta!).

03.02.2012. Pojavila se i aplikacija za mobitele koja vam u svakom trenutku može pokazati lokaciju "spimpanih" Franceka u gradu.



Fotka uz aplikaciju, izvor: FB-profil "PimpMyPump".


Do sada je 789 korisnika FB-a "lajkalo" njihove aktivnosti, 167 puta je "Sviđa mi se" označeno uz njihov album.

Pogledajte nekoliko fotki sa otvorenja izložbe u galeriji "Modulor" koju možete pogledati zaključno sa petkom, 10.02.2012. te prilog o akciji emitiran u "Županijskoj panorami".



Postav izložbe, niz ekrana sa filmovima i fotkama iz svakodnevnog života "Franceka". Izvor: FB-profil galerije "Modulor".


Posjetioci prvog dana. Izvor: FB-profil galerije "Modulor".


Bilježenje novih lokacija "Franceka". Izvor: FB-profil galerije "Modulor".


Jedan "Francek" se i osobno, glavom i ručicom, pojavio na izložbi. Izvor: FB-profil galerije "Modulor".


Dječji crteži, izložba radova nakon radionice. Izvor: FB-profil galerije "Modulor".


Oslikavanje tuljaca, "Franceka". Izvor: FB-profil galerije "Modulor".


Ovo je tek kratki pregled što se sve posljednjih mjeseci zbivalo oko šarenih "Franceka" i kakav je medijski odjek dobila akcija "PimpMyPump" ekipe ... i zanimljivo je pogledati sve to i iz drugoga kuta. wink

Očito je da su mediji gladni novosti, originalnih ideja ... sad je dobar trenutak za njihovu afirmaciju!

Novi mediji (Ponajviše Facebook, ali i blogovi, web portali itd) umnogome doprinose širenju informacija i kroz njih same, ali i šire (dokaz: članci u novinama, na radiju, TV-u) jer se kroz njih "klice" vijesti šire na sve strane. No, najvažnija i dalje ostaje prava ideja i ljubav za to što se radi. A ovaj slučaj još jednom dokazuje da su neke od najboljih stvari nastale sasvim spontano, mimo "establishmenta", budžeta i sistema.

I, što sada?

Samo nebo i želja sudionika su granice, rekao bih. Uz dosta energije i upornosti se "Franceki" mogu recimo ugurati u službenu turističku ponudu grada ili, sigurno još puno lakše, od toga napraviti alternativnu gradsku atrakciju (to ona, u stvari, već jest, ali je moguće još poraditi na tome, pogotovo na međugradskom/međunarodnom nivou).

Moguće je umjesto prema turizmu krenuti u supkulturnom smjeru, razglasiti ovu akciju među svjetskim "street art" i srodnim imenima.

Sasvim je OK ostaviti sve ove događaje i na trenutačnom lokalno-aktivističkom nivou, pogotovo ako je akterima ipak najveći gušt kreacija, a manje medijska pozornost.

Vrijeme će pokazati daljnji tok zbivanja koji ću, kao i do sada, pozorno pratiti. A na kraju mogu samo dodati: PimpMyPump-eri, svaka vam čast na ideji i izvedbi, sa veseljem ću i nadalje pratiti vaš rad - SRETNO!
(I ne zaboravite: vaša budućnost je kao i do sada u vašim rukama!)



Snimka priloga iz "Županijske panorame".


Zahvaljujem se Klari i Morani (udruga "Kontraakcija") na pomoći pri pisanju ovog posta!


- 13:37 - Komentari (21) - Isprintaj - #

07.02.2012., utorak

Naprosto neodoljivo pahuljičasto (s)nježnobijelo



Baranovićeva ulica. Snimio: Vanja
- 15:43 - Komentari (5) - Isprintaj - #

06.02.2012., ponedjeljak

Zimski susret



Prečko, kod okretišta tramvaja. Snimio: Vanja
- 09:39 - Komentari (7) - Isprintaj - #

05.02.2012., nedjelja

Vlakom u shopping?



Snimio: Vanja


Jučer sam vas ostavio upravo ovdje, na rubu vrtova, na mjestu gdje je asfaltna traka zagrizla u niz vrtova na razmeđu između Vukomerca i Žitnjaka ... a otkuda ta traka, ta nova ulica usred ničije zemlje? Asfalt je dovelo novo zdanje, još jedan trgovački centar u nizu, City Center One, podružnica Zagreb-istok.

Centar, čini se, dobro napreduje, tokom posljednjih mjeseci je izronio zapadno od novih pogona "Gredelja", istočno od jučer spomenutih vrtova, sjeverno od Slavonske avenije, a južno od Vukomerca ... no, trenutačno ta zgrada izgleda kao da ju je netko helikopterom spustio u taj pomalo zapušteni industrijalizirani okoliš. Najveća zanimljivost tog kompleksa, koliko se sada čini, je jedan od vrlo rijetkih novosagrađenih prijelaza preko željezničke pruge i to u razini i bez brklji. Naravno, tu se radi samo o industrijskom kolosijeku za kojeg zapravo niti ne znam koliko je često u upotrebi ... no, signalizacija je postavljena, tu je čak i ograde koje sprečavaju pješake da nekontrolirano pretrče kolosijek (ne znam kako je zamišljeno da biciklisti prelaze prugu, staza se jednostavno prekida pred ogradama), zadnja tog tipa je valjda napravljena prije 50 godina ...

Uglavnom, ovo nek vam ovaj post bude prva informacija, vidjet ćemo kako će to sve izgledati kad se sam centar otvoru ...



Istočno, prema "Gredelju", tik uz CC1-istok. Snimio: Vanja


Zapadno, prema skladištima ... Snimio: Vanja


Potpuno nov, blještav, prijelaz preko pruge nedaleko trgovačkog centra. Snimio: Vanja
- 00:08 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.02.2012., subota

Vrata okruga Vukomerec















Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Civilizacija je došla i do ovih vrtova ... tko zna koliko će još živjeti? Snimio: Vanja


- 00:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.02.2012., petak

Napokon!



Podvožnjak u Zagrebačkoj ulici kod Črnomerca. Snimio: Vanja

Nakon zadnjih godina prevladavajućih sportskih i političkih zidnih zapisa evo napokon i jednog lijepog muzičkog zidnog ukrasa!
(eh, kad se sjetim nekadašnjih graffita s imenima Sex Pistols, Joy Division, The Cure ... wink)

Ne znam o kojem je bendu riječ, sudeći po pjevačici možda bi to mogao biti Markiz bend?

U svakom slučaju, vrlo kvalitetno napravljeno, pravi zidni ukras!
A pogledajte obavezno i zanimljivu web stranicu benda (ako su to oni ...) i jedan od spotova.



Snimio: Vanja

- 17:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

02.02.2012., četvrtak

Zgazimo ovaj četvrtak!



Paljetkova ulica. Snimio: Vanja


- 09:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.02.2012., srijeda

Biste li si priuštili ovaj tečaj?



Trakošćanska ulica. Snimio: Vanja


Tko zna, možda se traže i instruktori? wink
- 08:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2012 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29        

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi