Nepoznati Zagreb

03.12.2013., utorak

Da li su zagrebački trgovački centri autistični?

Sjećate li se mojeg teksta "Balada o klupi i trgovačkom centru"? U njemu sam prošao kroz sve veće zagrebačke trgovačke centre i proućio koliko se oni brinu za odmor svojih posjetilaca i kakve im mogućnosti odmora pružaju.



Gornja Dubrava na dlanu gledajući je sa parkirališta Garden malla. Snimio: Vanja


Stjecajem okolnosti ponovo sam posljednjih dana posjetio nekoliko trgovačkih centara i upalo mi je u oči kako oni minimalno komuniciraju sa svojom okolinom. Svaki od njih pokušava svojim posjetiocima pokazati monumentalno lice u vidu velike fasade i nadaleko vidljivih reklama te koliko je moguće jednostavniji i pompozniji pristup do svojeg parkirališta ili garaže. No, koliko sam centar, zgrada i njezina okolina, komuniciraju sa okolinom? Otvara li se zgrada prema svojoj okolini - ulaznim portalom, staklenim površinama, terasama? Može li se iz zgrade vidjeti okolina? Kako je s parkiralištem, da li je ono samo funkcionalno ili svojim posjetiocima pruža i poneki oku ugodni prizor ili čak mjesto za odmor (npr poneku klupu)?

Pogledajmo sad kakva su moja zapažanja i slobodno komentirajte!

Westgate: Ovaj centar ima (ne)sreću da je došao prvi na svoju lokaciju izvan dohvata svakog naselja i tu svoju mogućnost slobodnog razvoja i poziciju "otoka" usred ravnice je do sada uglavnom koristio vrlo rezervirano. Zgrada pomalo liči na svemirski brod koji je sletio usred polja, brod koji je okružen parkiralištima sa svih strana, tako da zgrada sama po sebi nema direktni kontakt sa okolinom već se preko parkirališta "pretapa" u okoliš. Sami centar je prema okolini vrlo "neproziran" i ne nudi nikakvu mogućnost vidika što je šteta, jer se s te pozcije vrlo lijepo vidi Medvednica, a u daljini i Samoborsko gorje, a nema nikakvih oku neugodnih prizora u neposrednoj blizini (autoput se nalazi sa leđne strane). Ako se ne varam, jedini lokal koji se pruža prema van je okrenut na jugozapad - možda bi neki ostakljeni pogled preko autoputa na istok bio pravo osvježenje? Parkirališta su predvidiva oblika, a zanimljivi kružni tokovi na prilaznoj cesti i fontana ih čine čak relativno zanimljivima.

King Cross: Komunikacija sa okolinom je minimalna, jedino kroz velike ulazne prostore i manje proširenje (u kojem se nalaze kafići) u sredini centra. Parkiralište je isto "autistično", bez ikakvih detalja koji bi posjetiocima uljepšali dolazak/odlazak. Ne znam zašto planeri nisu predvidjeli neki pješački prolaz/pothodnik na istočnu stranu Škorpikove, već se mora ići na prijelaz sjeverno od kružnog toka?

City Center One West: Još jedan "autist" koji ne pokazuje ama baš nikakvu želju komunikacije sa okolinom (koja, iskreno, baš i nije osobito zanimljiva) već se diči "neprobojnom" fasadom, tek se na terasi 1. kata nalazi manji prostor sa prozorima. Parkiralište - također nula bodova uz ipak jedan osvježavajući detalj - drveće koje je zasađeno na -1 etaži i svojim krošnjama simpatično viri u prizemlje (rješenje je već viđeno u starijem Mercator centru Vukovarskoj, ali je ovdje ljepše izvedeno). Propuštena je šansa sa parkiralištem na terasi sa kojeg samo dvometraši mogu uloviti malo pogleda, a moglo se tu napraviti svašta!

Mercatone: Za njega vrijedi sve što je rečeno za King Cross!

Arena centar: Ovaj centar ima sreću da se uz njega nalazi sportski objekat (dvorana "Arena") s kojom on čini cjelinu i dijeli pješački "otok" okružen prometnicama i naseljem. Teresa restorana brze prehrane gleda na sjever, prema Medvednici i gradu, što je zgodan detalj, a mali park ispred centra je najljepši detalj takve vrste među svim nabrojanim centrima i sam je po sebi privlaćan cilj djeci iz okolice. Parkiralište - ništa posebno osim što se s južne strane terase pruža pogled na južni dio Remetinca.

Avenue Mall: Ovaj centar je jedini koji posve direktno komunicira sa okolinom, što i nije čudo obzirom da se nalazi na prometnom raskršću i u blizini MSU-a. Na žalost, taj kontakt se odnosi samo na kut okrenut križanju, ostatak je posve zatvoren prema okolini. Ovaj centar nema vanjskog parkirališta već samo podzemnu garažu tako da je izvan konkurencije u toj kategoriji.

City Center One East: Još jedan "zatvorenik" s time što je pristupna strana centra (istočna) zatvorena (nagrđena) garažom koja nimalo ne doprinosi izgledu. Zauzvrat, s garaže se ipak pruža kakav-takav pogled na Vukomerec.

Garden Mall: Ovo je jedini veći centar, uz Arenu i Avenue mall, koji barem pokušava stupiti u kontakt sa okolinom i to ponajviše preko ostakljene sjeverne strane i restorana na prvom katu kojem je pogled veliki plus. Isto tako, centar odlikuje najljepši pogled u gradu što se tiče parkirališta - Medvednica i sjeverna Dubrava su kao na dlanu.



Pogled sa parkirališta Garden Malla prema Medvednici. Snimio: Vanja


A sad još kratak pregled manjih meni poznatih centara:

Metro Jankomir: Nula bodova u svim kategorijama - nema prozora, ograđeno parkiralište koje pomalo liči na vojni objekat ...

Konzum Špansko: Jedva malo više od apsolutne nule, ponajviše zbog pogleda sa terasnog parkirališta na okolicu.

Mercator, Zagrebačka avenija: Minimalni pomak od nule zbog malene zelene površine ispred ulaza kojeg ljeti koristi kafić. Pretpostavljam da će situacija biti neizmjerno bolja kad se izgradi produžetak ulice Oranice prema budućem mostu preko Save pa će Zagrebačka cesta vjerojatno postati slijepa na tom dijelu i centar će sa POS naseljem biti povezan šetnicom koja će završavati taman pred ulazom u centar - za njega idealna pozicija!



Mala zelena površina ispred Mercatora koja bi u budućnosti mogla postati dio parka. Snimio: Vanja


Centar Vrbani (bivša NaMa): Centar nimalo ne koristi svoje adute - ulaz na prometno raskršće i park u pozadini, Čak je i parkiralište ograđeno od parka kako ga se ni slučajno ne bi moglo povezati s njime. wink



Sjeveroistočna strana centra ima staklene površine, no one ne služe ni onima vani ni onima unutra obzirom da ih trgovine ignoriraju). Snimio: Vanja


Južna strana se naslanja na park, no s ove strane nema čak ni pokušaja da se bilo čime (možda kakvim kafićem, prozorom ...) "umekša" prilaz centru. Snimio: Vanja


Point centar Vrbani: Pogled sa prvog kata na naselje i mogućnost virkanja s terase (zanimljiv detalj!) osvježavaju ovu inače sumornu listu trgovačkih centara koji teže izolaciji. Poziciju usred naselja, na najprometnijoj točki (koja pomalo podsjeća na onu Avenue Malla) centar koristi velikim ostakljenim južnim ulazom i malim parkićem ispred njega te priključkom na nedaleku šetnicu kroz naselje. Jedina mogućnost parkiranja je podrumska garaža tako da u toj kategoriji nema bodova.



Portal kojim se Point centar otvara prema jugu. Snimio: Vanja


Nekoliko klupa ispred Point centra. Snimio: Vanja


Getro Vrbani: Sam centar dobiva nulu, dok parkiralište (natkrivena garaža) dobiva pozitivno brojanje zbog lijepog pogleda na Medvednicu i Rudeš.



Pogled na Zagrebačku aveniju iz garaže Getroa. Snimio: Vanja


Rudeš na dlanu. Snimio: Vanja


Pogled prema zapadu na Sky Office i okolinu. Snimio: Vanja


Mercator Vukovarska: Mali (ne osobito uređen) parkić prema Vukovarskoj i samoposlužni restoran sa ostakljenom stranom i ljetnom terasom uzdižu ovaj centar iz prosjeka. Garaža i parkiralište su ukrašeni drvećem koje viri iz podrumeske etaže, no zbog skučenosti prostora ne dolazi do izražaja.

Zaključak: S jedne strane je ovakav poražavajući rezultat shvatljiv - većina centara se nalazi u ne osobito lijepoj okolini, uz glavne prometnice, razna skladišta, poslovne objekte ... gdje zaista nema puno oku ugodnih motiva koji bi vabili za komunikacijom. S druge strane, glavni interes centra je nedvojbenio zadržati svoje posjetioce unutra, tamo gdje je glavni razlog njegova postojanja, kompleks trgovina. Ljepota je tu manje važna, čak možda i ometajuća (pogledajte još jednom moj post o klupama!). No, po meni je zaista šteta što se većina centara ipak začahurila sama u sebe i kontakt sa okolinom im je minimalan. Kad su već ovdje tu gdje jesu i, na žalost, pomalo postaju neizbježni, šteta je što ne sudjeluju ravnopravno u kreiranju ugođaja grada, već se drže po strani kao da ih se to uopće ne tiče.

Oznake: trgovački centri, okoliš, zelenilo, pogled


- 13:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)

Tema bloga:

Linkovi